Un studiu1 recent a găsit faptul că 30-40% din pacienți suferă de căderea părului la câteva luni de la intervenția chirurgicală.

Ciclul creșterii părului15690071_m

 

Căderea părului după chirurgia bariatrică este foarte comună și foarte stresantă. Cu toții dorim să obținem rezultate foarte bune în ceea ce privește pierderea în greutate și totuși să continuăm să avem păr. Căderea părului asociată cu chirurgia bariatrică este numită alopecie și are de-a face cu ciclul normal de creștere a părului. Acesta începe de obicei brusc și foarte rar durează mai mult de 6 luni.

Părul uman are un ciclu de creștere în două etape. Faza de creștere se numește anagen și 90% din foliculi sunt în această fază la orice moment dat. Faza de repaus se numește telogen, care durează aproximativ 1 până la 6 luni, cu o medie de 3 luni. Aproximativ 5-15% din păr este în faza de repaus la orice moment dat. De asemenea, este cunoscut faptul că alopecia are de-a face cu stresul asupra organismului și modificările hormonale care pot apărea. Din cauza stresului mai mulți foliculi pot intra în faza de odihnă. Acest lucru este important, deoarece părul în faza de repaus la momentul intervenției chirurgicale, este cel mai probabil părul care va cădea. Acesta este motivul pentru care părul cade între 1 și 6 luni după intervenția chirurgicală (de obicei aproximativ 3 până la 4 luni). Când părul începe să crească din nou, foliculul vechi este eliberat și părul cade.

Deci, în rezumat, acest mod de pierdere a părului este unul absolut normal, care se referă la ciclul normal de creștere a părului. Este frecvent la bărbați și femei și toate rasele. Apare un pic mai frecvent la femei de obicei după nașterea copilului și se poate întâmpla, de asemenea, la copii, după prima lună de viață2,3.

Cauze

De ce se întâmplă acest lucru la persoanele care suferă o intervenție bariatrică? Principalul motiv care determină această cădere a părului este schimbarea extrem de drastică a regimului alimentar al pacientului, la care se adaugă și faptul că acesta nu se alimentează corect şi nici nu primeşte o cantitate necesară de nutrienţi esențiali pentru recuperarea sa postoperatorie.

Cele mai frecvente motive sunt:

 • Chirurgie, boli acute, traumatisme
 • Boli cronice cum ar fi boli hepatice sau orice boală debilitantă cronică
 • Dezechilibre hormonale, cum ar fi hipotiroidismul
 • Diete severe, consumul scăzut de proteine, anorexie, deficit cronic de fier
 • Toxicitate dată de metale grele
 • Medicamente, cum ar fi beta-blocantele, excesul de vitamina A și anticoagulante2

Așadar, acestea sunt câteva lucruri care ar putea afecta persoanele ce suferă de căderea părului. Procesul începe cu o intervenție chirurgicală, un aport foarte scăzut de calorii și aportul eventual scăzut de proteine. Apoi se adaugă orice altă patologie asociată, o tiroidă nu foarte activă, deficit de fier, genetica și astfel se produce căderea părului. Alte elemente nutritive implicate în caderea părului includ zinc, biotină, acid folic, vitamina B6 și acizi grași esențiali3.

Soluții

Vestea bună este că părul va crește din nou dacă nu aveți o boală cronică sau o cauză genetică pentru alopecie.

 • Relaxați-vă și nu vă faceți griji. Este vorba de o pierdere naturală a părului în proporție de maxim 20%, din cauza stresului de chirurgie si pierderea în greutate. Rareori durează mai mult de 6 luni. Părul va crește la loc.

 • Vizitați medicul de familie pentru o evaluare primară și îndrumare către specialiști – în cazul în care există o patologie asociată, cum ar fi bolile tiroidiene sau alte boli cronice.

 • Urmați dieta prescrisă, care necesită calorii limitate și aportul de proteine ​​extrem de divers zilnic. NU adăugați prea multe proteine ​​- există riscul de a sabota pierderea în greutate. Obezitatea ucide, nu căderea temporară a părului!

 • Întrebați medicul chirrug de un complex de multivitamine recomandat post-chirurgia bariatrică, cu vitamine B adecvate, acid folic, zinc și biotină. Nu uitați de B12 și citrat de calciu cu vitamina D.

 • Evitați excesul de vitamina A și suplimente de zinc în doze mari – acestea sunt potențial dăunătoare.

 • Adăugați fier dacă aveți deficit fier pe baza constatărilor de laborator, în consultare cu personalul medical.

 • Consumați pește bogat în acizi grași Omega-3 de mai multe ori pe săptămână sau completați cu suplimente de ulei de pește.

În concluzie, există măsuri preventive pentru căderea părului, dar cel mai important lucru pe care un pacient bariatric trebuie să îl cunoască este faptul că procesul este unul reversibil. Printr-o recuperare postoperatorie ca la carte, se poate reduce la minim pierderea părului.

Referințe:

 1. Ruiz-Tovar J1, Oller I, Llavero C, Zubiaga L, Diez M, Arroyo A, Calero A, Calpena R., Hair loss in females after sleeve gastrectomy: predictive value of serum zinc and iron levels, Am Surg. 2014 May;80(5):466-71.
 2. Jacques J. Micronutrition for the Weight Loss Surgery Patient. Edgemont, PA: Matrix Medical Communications; 2006
 3. Hughes E. CW. Telogen Effluvium. Website-ul: http://emedicine.medscape.com/article/1071566-overview. Updated 12/17/2010. Accessed 8/4/2011