Car1Gastric sleeve

Operația de gastric sleeve, cunoscută și ca operația de micșorare a stomacului sau gastrectomia longitudinală, constă în secționarea pe care laparoscopică, cu îndepărtarea a circa 80% din volumul stomacului. În urma acestei operații, sunt eliminați receptorii foamei localizați în stomac, scăzând și volumul de alimente ce poate fi ingerat la o singură masă.

Informații generale

Operațiile restrictive, cum ar fi intervenția chirurgicală de gastric sleeve fac stomacul mai mic și ajută pacientul să piardă în greutate. Cu un stomac mai mic, umplerea rapidă a stomacului redus în dimensiuni va oferi senzația de sațietate, limitând cantitatea de alimente consumate. Asta înseamnă că pacientul va trebui să facă schimbări în modul în care va mânca – inclusiv mărimea porțiilor va fi mai mică – pentru a pierde în greutate.
Această operație se face prin mai multe incizii mici cu utilizarea unor instrumente speciale și a unei camere video pentru a ghida operația (abord laparoscopic). Mai mult de jumătate din stomac este eliminat, rămânând în circuitul digestiv un tub gastric cu volum redus (aproximativ 100ml), ce obligă pacientul să consume alimente în cantități reduse.
Dat fiind faptul că o parte din stomac va fi eliminată, acest proces nu este reversibil.

Recuperarea după operație

Operația de gastric sleeve este asociată cu mici dureri la nivelul stomacului în prima săptămână, dar acestea sunt controlate prin medicație corespunzătoare.
Prima masă după intervenția chirurgicală va lăsa impresia unei goliri prea rapide a stomacului – în realitate, chiar așa este. Senzația de sațietate va fi atinsă mult mai repede. De reținut: primele câteva zile sunt foarte importante, dat fiind faptul că organismul se obișnuiește cu noul regim de nutriție.
Recuperarea este rapida datorita modului în care s-a efectuat intervenția chirurgicală, adica laparoscopic. Pentru pacientul care a suferit o intervenție chirurgicală deschisă este important să evite efortul fizic intens în timpul convalescenței, perioada medie de recuperare completă fiind de la 2 până la 4 săptămâni. Vestea bună este că operația de gastric sleeve se facelaparoscopic, timpul internare fiind scurta –48-36 ore.

Nutriția dupa intervenția chirurgicală

Medicul va oferi instrucțiuni specifice despre posibilitățile de alimentație după operație. Timp de aproximativ o săptămână după intervenția chirurgicală, stomacul poate primi doar cantități mici de lichide. Apa este, de asemenea, importantă – pentru a evita deshidratarea.
Puțin câte puțin, pacientul poate adăuga alimente semisolide (saptamana 2) apoi solide(saptamana 3) înapoi în dietă. Alimentele trebuie mestecate bine, pentru a evita disconfort sau greață (doar în anumite cazuri).

Avantajele operației de gastric sleeve

Operația de gastric sleeve este potrivită pentru persoanele care sunt obeze și care nu au reușit să piardă în greutate prin dietă, exerciții fizice sau medicație.
Pacient inainte si dupa gastric sleeve
Chirurgia obezitatii poate fi luată în considerare când indicele de masă corporală este de 35 sau mai mare, fiind cel mai eficient instrument de luat în calcul pentru pierderea în greutate.
• Intervenția chirurgicală de micșoare a stomacului este efectuată laparoscopic, recuperarea fiind rapidă și usoară: vindecare cu cicatrici minime, spitalizare de 48 ore, dureri postoperatorii limitate
• Procedura de gastric sleeve poate ajuta la pierderea a până la 100% din excesul ponderal
• Această intervenție chirurgicală contribuie mult la ameliorarea afecțiunilor metabolice asociate obezității: diabet zaharat, steatoză hepatică, hipertensiune arterială
• După această operație pacienții vor mânca puțin, fără a resimți senzația de foame şi se vor sătura foarte repede

Etapele intervenției chirurgicale includ: evaluarea preoperatorie, intervenția chirurgicală, evaluarea postoperatorie și planul de nutriție.

Operația de gastric sleeve (micșorarea stomacului) reprezintă una dintre cele mai eficiente intervenții chirurgicale din lume pentru a scăpa de kilogramele în plus și pentru a avea acces la o viață normală.