Obezitatea și co-morbidități sale sunt în creștere  la o rată alarmantă. În lume, obezitatea morbida a atins proportii epidemice, care afecteaza pana la 30% din populație(in SUA). Chirurgia obezitatii este singura metoda  eficienta pe termen lung de tratament a obezitatii morbide, de reducere a  co-morbidităților și îmbunătățire a calității vieții.

Operații  bariatrice sunt in acest moment  unele dintre operațiile cele mai frecvent efectuate in Statele Unite ale Americii. Acest lucru este considerat a se datrora abordului laparoscopic in acest domeniu, abord care a scurtat durata spitalizarii, a scazut nivelul durerilor postoperatorii si in general a facut sa fie mult mai acceptate aceste operatii pentru obezitate.

Procedurile chirurgicale pentru tratamentul obezitatii morbide se clasifica in doua categorii: restrictive și malabsorbtie (sau o combinație a celor două). Inelul gastric si gastric sleeve (micsorare stomac) sunt operațiuni pur restrictive. Bypass-ul gastric este, de asemenea, o operațiune restrictiva, dar cu o imporatnta componenta de malabsorbtie.

Obezitatea, definitia si clasificarea acesteia se bazeaza pe un calcul simplu ce stau la baza IMC (indice de masa corporala/BMI-body mass index). Acest indice se calculează prin împărțirea greutății( în kilograme) la pătratul inaltimii(in metri). Astfel se vor defini intervalele de IMC care clasifica obezitatea. Astfel  persoanele  al căror IMC este intre 25 si 29,9 sunt numite supraponderale;  Cei cu IMC între 30 și 35 sunt considerati obezi grad I; cei cu IMC între 35 și 40 au obezitate grad II, iar cele de peste 40 sunt cu obezitate grad III. IMC peste 50 este cunoscut sub numele de superobezitate.

BMI=G/H²

IMC(BMI)

Status ponderal

< 18.5

Subponderal

18.5-24.9

NORMOPONDERAL

25-29.9

supraponderal

30-34.9

Obezitate I

35-39.9

Obezitate II(severa)

40-44.9

Obezitate III(morbida)

45-49.9

superobezitate

>50

Super superobezitate