I. Dieta dupa micsorarea stomacului, in spital si  imediat dupa externare                              

regim dupa micsorarea stomacului(gastric sleeve)

A. Saptamana 1 (primele 7 zile dupa micsorarea stomacului)

     Cura de lichide . In spital, va trebui sa beti lichide reci si neindulcite dupa ce echipa medicala va va permite.

  •  consumati apa, ceai, supa, Gatorade, cafea
  •  incercati sa beti cu inghitituri cat mai mici
  •  bautul din sticla va poate provoca gaze.

Gazele sunt oricum o problema post-operatorie, asa ca incercati sa nu inrautatiti lucrurile.
Daca aveti diaree sau daca vomitati este indicat sa beti Gatorade, pentru a va rehidrata si reechilibra d.p.d.v. al electrolitilor(sodiu, potasiu, clor)

B. Saptamana 2 (zilele 7-14 dupa operatie)

Alimente pasate(piureuri). Veti trece la dieta compusa din hrana pasata, fara gràsimi si fara zahar:

  • piureuri de carne rosie/pasare, de cartofi, marmelada (gem de mere) neindulcita.
  •  nu veti putea manca mai mult de câteva linguri de mâncare
  • sunteti singurul(a) in màsura sa controlati cat anume mancati.
  • O buna optiune este hrana pentru sugari

C. Saptamanile 3 – 4

 Pentru perioada aceasta  veti utiliza pe regimul de mai jos, pana când medicul dvs. va  decide in alt fel, adica timp de aproximativ 2 saptamani:

  • came rosie si de pasare (pasate in blender), oua fierte     moi.
  •  brânza de vaci slaba, budinci fara zahär
  •  marmelada neindulcita, piure de piersici conservate (dar nu in sirop!),piure de banane      coapte
  •  legume usor inabusite si amestecate in blender, sau bine-fàcute si pisate cu furculita.
  •  terci din fulgi de ovàz, porumb, faina

Alimente solide — daca tolerati alimentele din regimul de mai sus, dupà 2 saptamani puteti trece          treptat la un regim din alimente solide, care pune accent pe proteine slabe, fructe/legume si pe cereale integrale, si limiteazà gràsimile si zahàrul.
Acest regim trebuie individualizat. Este normal sa manifestati intoleranta la unele alimente. Incercati sa reintroduceti mai târziu in dieta dvs.un aliment netolerat si

  • Nu uitati: mancati incet, mestecati bine si nu mancati in exces!
    Veti ajunge, in cele din urma, sa tolerati diverse alimente din fiecare grupa de alimente.
  • Exista indicatii generale privind momentul când anume trebuie sa introduceti diversele alimente in dieta dvs. Ritmul de adaptare la regimul alimentar diferà de la individ la individ.
  • Regimul trebuie sa fie intotdeauna bogat in proteine si sàrac in carbohidrati rafinati (faina alba). Ordinea de preferinta recomandata: proteine, fructe si legume, cereale integrale.
  • Beti Gatorade in spital, dar nu insistati cu el dupà externare. Daca aveti diaree sau vomitati, folositi Gatorade pentru rehidratare.
  • Mâncare pentru copii mici. Daca nu doriti sa va preparati mâncarea, puteti recurge la conservele sau borcanele cu mâncare pentru bebelusi. Alegeti-le pe cele cu mai putin zahàr si mai bogate in proteine (carne rosie si pui).

 II. Principii de baza pentru o pierdere in greutate de succes 

Este important sa stii că schimbarea stilului de viaţă şi a comportamentului este necesarapentru a avea succes in procesul tau de slabire.

1. Mananca trei mese pe zi şi limiteaza gustarile inutile dintre mese

Aceasta operatie este o procedură restrictivă, ceea ce înseamnă că succesul pierderii în greutate depinde de ceea ce mananci.   Gustarile dintre mese (covrigei, alune, prajituri, biscuiti etc.) sau faptul ca mananci frecvent pot  incetinii pierderea în greutate sau chiar pot cauza o creştere în greutate, datorită excesului de calorii pe care le mananci.

2. Mananca incet si mesteca mancarea până devine PASTOASA

Daca uiti sa mesteci foarte bine mancarea poti avea dureri de stomac, stari de greata, varsaturi sau poti irita noul stomac.  Este foarte important să mesteci foarte bine … până când devine PASTOASA!

De asemenea, nu uita sa-ti tai mancarea  în bucăţi mici înainte de a mânca.  Incearca saastepti un minut intre fiecare inghititura.  Aloca aproximativ 30 de minute pentru fiecare masa.

3. Evita zaharul concentrat. Citeste cu atentie eticheta produsului.

Ingredientele sunt trecute in ordinea cantitatilor, asa ca incearca sa cumperi produse care nu contin zahar in primele 3 ingrediente.   Incearca sa mananci mai putin de 15 grame de zahar la o masa pentru a limita “caloriile goale”(care nu-ti aduc nici un beneficiu nutritional).
Zaharurile simple pot aparea pe etichete sub forma de:  zahăr, dextroză, sirop de porumb, sucroza, glucoză, melasă şi miere.
Poti folosi îndulcitori artificiali, cum ar fi nutrasweet -> Egual, zaharina ->Sweet & Low, precum şi sucraloza -> Splenda.

4. Limiteaza alimentele bogate în grăsimi.

Conţinut redus de grăsime inseamna ca pe eticheta alimentul sa contina sub 7% grasime.   Exemple de alimente cu continut ridicat de grăsime: chipsuri, alimente prajite, fast-food, bacon, cârnaţi, hot dog, mezeluri (mai putin muschi file), branza telemea, cascaval, unt, lapte integral, gogosi, prajituri si torturi, biscuiti si alte  produse de patiserie.

5. Opreşte-te din mancat atunci cand te simti plin/satul

Supraalimentarea iti poate provoca greaţă, vărsături, precum şi mărimea stomacului (il poate face sa se intinda).   Marimea stomacul se stabilizeaza in aproximativ 6-9-12 luni de la operatie.

6. Bea lichide adecvate pentru a preveni deshidratarea.

Obiectivul tau este de minim 6-8 pahare de lichid pe zi.  Bea incet, cu inghitituri mici.
Evita băuturi carbogazoase, băuturile care conţin zahăr şi băuturi alcoolice.  Bauturile carbogazoase pot duce la marirea stomacului datorita acumularii de aer suplimentar in stomac.  Este recomandat sa nu bei bauturi alcoolice (cel putin in primul an) sau sa limitezi cantitatea lor, deoarece ele vor fi absorbite in organism mai repede decat inainte si te vei imbata foarte usor.  In plus ele sunt interzise in orice tip de dieta datorita continutului lor mare de zahar.
Alege bauturi fara zahar:  apa plata, compot de fructe cu indulcitori, lapte degresat, cafea (de preferat fara cofeina), ceai indulcit cu indulcitori artificiali, sucuri naturale din comert (fără adaos de zahăr).
Sfaturi:

  •  renunta la băuturile carbogazoase, fumat şi cafeina inainte de operatie.
  •  alege băuturi cu continut de 10 calorii sau mai puţin la 100 g.
  •  daca ti-e greu sa tolerezi apa plata simpla, adauga o aroma fara zahar (o felie de lamiae, portocala, etc)

Principalele semne de deschidratare: urină închisă la culoare, dureri de cap, ameţeli, letargie, un strat alb pe limbă.

7. Nu bea in timp ce mananci!  

Altfel diluezi sucul gastric si ingreunezi digestia.   Bea inainte cu 30 de minute de masa.  Dupa masa asteapta 30-45 de minute (carnea se digera mai greu).

8. Alege cu intelepciune ceea ce mananci.

Proteinele ar trebui sa fie consumate mai întâi la fiecare masă.  Apoi in nutritia ta zilnica trebuie sa incluzi legume si fructe, apoi cerealele integrale.

9. Exercitiul fizic!

Obiectivul tau este sa faci cel puţin 30 de minute de exercitii în fiecare zi. Exercitiile te ajuta sa pierzi frumos in greutate si sa te menţii pe termen lung.  Poti incepe si cu 5 minute la inceput, apoi cresti timpul pe masura ce capeti rezistenta.

In primele patru săptămâni, mersul pe jos ar trebui să fie folosit ca exercitiu principal.  Apoi, după patru săptămâni, încearca să introduci exerciţii mai complicate (ridicari de greutati mici, aerobic moderat, dans, jogging etc.). Întotdeauna discuta inainte cu medicul tau dacă nu ai mai facut niciodata inainte exercitii.  Un exercitiu fizic eficient este acela in care transpiri abundent. Alege acel tip de efort fizic care iti face placere astfel incat sa nu-l abandonezi prea repede.

10. Proteinele. 

Ai nevoie sa consumi cel putin 60-80 grame de proteine pe zi, sub formă de produse alimentare şi/sau suplimente.   Dupa apă, proteinele reprezinta substanţa cea mai des intalnita în corpul uman.  Spre deosebire de alte substante, proteinele nu pot fi depozitate in organism, de aceea este esential aportul lor zilnic.  Printre altele, proteinele accelereaza vindecarea ranilor, cresc metabolismul de ardere a grasimilor si protejeaza masa musculara (te ajuta astfel sa pierzi kg doar din tesutul adipos).

III. Probleme ce pot aparea pe termen lung, dupa operatia “micsorarea stomacului” 

  • Caderea parului:  Acest lucru se intampla cam intre 3 si 6 luni dupa operatie. Dupa aceea parul se regenereaza.  Motivele pot fi multiple: de la stresul cauzat organismului de operatia propriu-zisa, la pierderea rapida in greutate si o dieta deficitara pe termen lung (deficienta de proteine, fier, zinc, acizi grasi esentiali, etc).  Suplimentele de vitamina H (Biotin) pot sa ajute,.  De asemenea asigura-te ca bei suficiente lichide, mananci suficiente proteine, iar nivelul fierului si zincului sunt bune.
  • Greata si starile de voma: de obicei cauza lor este faptul ca mananci prea repede, prea mult sau bei in timpul meselor.  Daca nu are legatura cu mesele atunci suna-ti doctoral.
  • Gustul neplacut din gura: Este ceva comun imediat dupa operatie si ar trebui sa dispara dupa cateva saptamani.
  • Deshidratarea: Apare in cazul in care nu ai baut suficient (1 litru in primele zile dupa operatie, apoi din ce in ce mai mult, pana la 2 litri).  Principalele semne ale deshidratarii sunt ameteala, dureri de cap, letargie, greata, limba incarcata si urina de culoare mai inchisa.
  • Apetitul scazut si schimbarea preferintelor alimentare: Este normal ca dupa operatie sa nu-ti fie deloc foame si sa ti se para diferit gustul mancarii.  Trebuie sa mananci pentru a-ti asigura o nutritie echilibrata si pentru a preveni complicatiile.
  • Mai mult gaz: Este ceva comun dupa operatie, in special in timpul primelor cateva saptamani.  Poate fi un semn de intoleranta la lactoza.
  • Pielea in exces: Daca pierzi in greutate foarte mult, apare in mod normal si piele in exces, dar cat de multa depinde de mai multi factori: cat de mult ai pierdut in greutate, zona corporala, varsta, factorii genetici si chiar faptul ca esti barbat sau femeie.  Exista metode prin care poti minimiza aspectul de piele lasata, dar numai chirurgia estetica te ajuta sa scapi de ea.  Printre aceste metode se afla masajul si exercitiile fizice.  Momentul operatiei estetice este in stransa legatura cu scaderea ponderala, astfel incat indicat sa ceri parerea chirurgului bariatric inainte de a lua o astfel de decizie .
  • Sarcina: Majoritatea chirurgilor recomanda ca sarcina trebuie evitata in primele 12 luni dupa operatia de gastric sleeve.  O sarcina in aceasta perioada poate sa-ti aduca complicatii si deficiente tie sau bebelusului.  Din acest motiv trebuie sa iei masuri sa previi o eventuala sarcina (atentie pierderea rapida in greutate iti creste nivelul de fertilitate).